Att uppnå balans och ta vara på sitt liv

Välkommen till min blogg som ska handla om att ta vara på sitt liv. Reflektera över sina val och försöka göra det man kan för att leva ett liv man är stolt över och trivs med. Ja, det är en liten filosof som sitter här bakom skärmen 🙂 Men jag ska försöka stödja mina tankar med fakta så gott det går.

Det bästa jag vet är att skriva men framför allt att njuta av livet. Eftersom jag är en vanlig Svensson i 30-års åldern så kan detta bli svårt ibland. Livet kommer emellan. Ändå har jag studerat både till hälsoutvecklare och beteendevetare.

Det är lite komiskt att jag döpte den här bloggen till ”Projekt balans”. För det är ju nämligen så att fullkomlig balans går aldrig riktigt att uppnå. Livet kommer alltid förändras och olika saker kommer behöva ta mer eller mindre av din tid. Det som däremot är viktigt är att vi tar oss tid till en reflektion då och då över våra liv. Endel kan uppleva att man blir ännu mer stressad av att bli uppmärksam och reflektera. Men vi behöver få lite mer kontroll över våra liv i dagens stressade tillvaro. Vissa gånger i livet kanske balans är att spendera kvalitetstid med dina barn medan andra gånger kanske det är att gå ut och springa eller äta hälsosammare, skriva dagbok. Ja det finns hur många olika exempel och situationer som det finns människor tror jag. Därför handlar det just om att lyssna inåt och komma i kontakt med hur man själv fungerar och vad man behöver.

Men det är viktigt att komma ihåg att det är inte så att man ändrar på några saker och så vips känner man balans. Vissa saker kan göra att man känner mindre balans för ett tag för att man gör något man kanske är rädd för, för att senare hitta mer balans. Det finns ett citat från filmen ”Eat, pray, love” som är ett av mina favoritcitat nämligen: ”To lose balance for love is a part of living a balanced life”. Det säger oerhört mycket om hur något av livets viktigaste delar handlar om att våga utan att veta utgången av det man satsar. Man kan även behöva fokusera mer på ett område så att det blir mindre tid till ett annat område som gör att man tappar balansen lite men som jag tidigare nämnt så handlar livet om prioriteringar och man kan inte prioritera allt på samma gång.

En annan lite sorgligare del av att reflektera över sitt liv kan vara att man känner ångest och/eller skuld över det. Varför funkar livet inte bara automatiskt? Det verkar det ju göra för alla andra. Vad ska min familj säga när jag lägger tid på mig själv? Är jag onormal? Jag ligger ju redan efter i tid hur ska jag hinna med detta?

Men mycket handlar om att bara ta kontrollen för du kommer bli mycket mer närvarande, få mer energi och bli mycket lyckligare med endast några få minuter per vecka. Det borde vara lika självklart som att gå till gymmet som att reflektera om inte viktigare. Men insidan syns ju inte så måste vara därför vi är mer måna om utsidan… 🙂

Nu har vi bara varit och reflekterat lite över just det här med balans. Jag kommer att uppdatera ungefär en gång i veckan med lite olika teman här framöver. Allt för att göra det så enkelt som möjligt att stanna upp. För hinner vi inte stanna upp är risken att livet styr oss istället för tvärtom eller att man en dag går in i den berömda väggen.

Välkomna i alla fall ni som har hittat hit och ställ gärna frågor:) Nästa inlägg kommer handla om värderingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s