Konsten att förstå sig på sitt liv

Jag är en ganska insiktsfull person som tycker mig ha ganska bra koll på hur jag lever. Jag har under en ganska lång period skrivit tre negativa och tre positiva saker med varje dag innan jag går och lägger mig och det har hjälp mig väldigt mycket att få ner i skrift hur jag lever för att känna lite mer kontroll. Vanligtvis hör man att man borde skriva ner tre positiva bara men jag tycker att negativa grejer kan vara bra för att jag måste även då skriva ner en eventuell lösning på detta och när jag har gjort detta så kan jag släppa det lite mer istället för att ha det malandes i hjärnan.

Men, så slog det mig en dag att det kan vara bra att ha en separat för jobbet och en för privatlivet. För det är väl ingen nyhet att jobbet påverkar en väldigt mycket egentligen. Man spenderar ju mer tid på sitt arbete än med sin partner eller familj. Så jag bestämde mig för att separera detta. Skriva en separat för arbetet och en för fritiden.

Jag har under en ganska lång tid haft en app som heter Life Cycle. Den visar hur mina dagar ser ut i cirkeldiagram. Hur mycket tid jag lägger på transport, jobb och hemma med hjälp av telefonens gps. Man kan även lägga in lite mer specifikt vad man gör om man vill vad man gör på de olika platserna man befinner sig på.

Det är ju såklart en väldigt stor del som är arbetet och i mitt fall även transport och även om det inte känns så, en hel del hemma. Om arbetet tar så många timmar av ens dag så är väl de andra resterande timmarna ganska viktiga för att samla energi? Så vad gör man då? Vad gör man på pendeltåget? Vad gör man när man kommer hem? Hade det inte varit för denna appen så hade jag nog inte förstått hur jag förlorar värdefull energi genom att helt enkelt inte ha en plan. Nuförtiden så längtar jag nästan till pendlingen för då får jag lyssna på en talbok eller podd. Och jag längtar till jag kommer hem för att jag har planerat att ha en skönhetskväll eller läsa den där boken jag så länge velat läsa. Jag vet att det säkert låter helt galet att planera in sin vilotid och vill man inte gå på känsla? Men låter du dig själv få den och hämta energi om du inte planerar in den som andra aktiviteter? Mitt svar är i alla fall nej. Jag fastnar lätt framför tvn eller mobilen och skjuter upp att städa en lite stund och så gick det plötsligt en hel timma sen jag kommit hem eller så har någon annan hunnit planera något för dig fastän din kropp bara längtar efter kvalitetsegentid.

Min egna reflektion är också såhär om jag utgår från mig själv i detta. Planerar du saker som gör dig själv lycklig på din fritid så kan inte andra saker ”äta upp dig”. För exempelvis så kan du inte ge 100% på jobbet för att du ska orka gå på den där yogaklassen eller träffa din bästa vän på en fika. Du kan inte köra rakt in i kaklet och dö hemma i soffan efter jobbet. Du har en plan. Och det är viktigt! För jobbet behöver inte att du ger 100%. Jobbet behöver att du tar hand om dig för att hålla. Familjen behöver inte 100% heller för de behöver också att du tar hand om dig så ni får mer kvalitativ tid tillsammans. Vad jag försöker säga är helt enkelt att ger man för mycket till ett område så drabbar det de andra ”tårtbitarna” i cirkeldiagrammet.

Det gick alltså från att jag delade upp jobbet och fritiden i mina reflektioner till att jag nu faktiskt försöker reflektera lite över varje grej jag gör. I Ayuervedan pratar de mycket om att man ska fråga sig själv när man gör saker ”Varför har jag valt att göra detta?”. Det är viktig fråga som behöver besvaras av en själv flera gånger om dagen. Varför väljer jag att lägga min energi på vissa saker? Hur mycket energi tar det? Hur kan jag göra det bättre? I appen så kan du skriva i varje del av cirkeln en liten reflektion om du vill. Det tar så lite tid men gör verkligen att man blir mycket mer medveten.

Mitt liv fick mycket mer mening sen jag insåg vilken kraft jag själv har i att forma mitt liv. För om det så bara handlar om att läsa en bok som gör mig lycklig så för jag in lite guldkant i tillvaron bara genom att inte skrolla igenom instagram eller att inte fastna framför tvn. Tiden finns faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s