Återhämtning

Som jag skrev i förra inlägget så får man sig ett litet uppvaknande när man ser hur man spenderar sina dagar. För mig har det inneburit att jag insåg att varje dag räknas faktiskt. Återhämtning bara på helger fungerar inte för kroppen. Den vill ha en stund varje dag. Vad jag har lärt mig är även att återhämtning är olika för olika människor. Jag har frågat många människor hur de återhämtar sig bäst utan att de vet. Det är lite sorgligt. Jag tror att många blandar ihop med hur andra fungerar och tror att det är något fel på dem för att de inte får den återhämtningen som andra verkar få.

Är du i riskzonen för utmattning så är detta väldigt viktigt att fundera ut. Det är nämligen väldigt lätt att man prioriterar bort återhämtning när man är väldigt stressad för att man känner att man ligger efter. Man kanske inte tycker att man gör nog och kommer på nya saker hela tiden man borde lägga tid på. Men då kan just återhämtningen rädda dig.

För att förenkla det hela så kan man säga såhär. Det finns fyra områden som man behöver lägga tid på och det är dessa:

Familj, vänner

Fysisk hälsa

Personligt- det du gillar att lägga tid på/återhämtning

Arbete/Karriär

Om man skulle säga att du i appen som jag nämnde i förra inlägget endast har dessa områden att fokusera på så tror jag att stressen skulle lägga sig lite. Jag brukar tänka numera att har jag lagt lite tid på dessa varje dag så har det varit en bra dag. Familj/vänner kan vara en middag på kvällen. Fysisk hälsa kan vara att du går hem från jobbet en halvtimma. Det räcker gott och väl enligt forskarna. Arbetet är såklart individuellt och Personligt/återhämtning är din stund som exempelvis kan bara bokläsningen eller din reflektionsstund på kvällen. Hade det inte varit skönt att känna att du faktiskt gjort allt du ska?

Är det något av dessa som halkar efter så påverkar det de andra. En typisk kedjereaktion: jobbet är stressigt, du är trött, du tar bussen istället för att gå hem, du fastnar framför tv/mobil. Middagen blir sen och du är inte särskilt närvarande vilket gör att det inte blev någon kvalitetstid med din familj, det blev ingen tid till egentid och du somnade försent. Ja, ingen bra dag kanske. Hur ser nästa dag ut? Trött efter för lite sömn, irriterad på jobbet som känns stressigt redan innan du kom dit. Ingen promenad, ingen egentid – ”Ja den här dagen suger, det spelar ingen roll vad jag gör”. Kommer hem, på dåligt humör och så är man igång igen.

Alla har vi nog varit där men jag vill bara säga att dåliga dagar får man absolut ha men akta dig så det inte blir ett mönster bara. Ge dig själv återhämtning så kommer du känna att inte jobbet tar över ditt liv. Rör på dig, ge ditt bästa jag till vänner och familj. Det kommer lösa sig. Börja om. Det tar tusen gånger mer energi att va negativ. Återhämtning kan alltså vara den enkla lösningen på så många problem. Har du en dålig dag? Börja då med återhämtningen och ta resten sen. Säger du det till din partner eller familj så kommer de definitivt förstå att du har en liten startsträcka innan du ”kan vara dig själv igen”. En tiominuters paus för att pausa från livet lite och bara ägna åt dig själv kan räcka.

En reaktion till “Återhämtning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s