Att vara ärlig mot sig själv

Ursäkta att jag inte uppdaterat på ett tag men detta inlägg kommer väldigt lämpligt faktiskt för det handlar om att vara ärlig mot sig själv vilket jag själv har fått vara det sista för att hitta min balans igen.

Så vi sätter igång direkt. Vilken del av ditt liv fungerar sämst just nu? Är det hälsa, familj/vänner, arbete eller det personliga/återhämtning? För någon av dessa delar kommer alltid fungera lite sämre än de andra vilket inte alls betyder att det är något fel utan att du är helt normal 🙂 För som jag nämnt tidigare så kan vi inte ha det lika bra i alla områden hela tiden. För det är nämligen såhär att när du har listat ut det och kanske ändrar något litet bara i vardagen så kommer du trivas bättre med dig själv. För det är det området du har mest utvecklingspotential i och som i sin tur kommer att påverka de andra mer än de som du redan ligger bra till i.

Mitt område är hälsa. Jag har kompromissat mycket med min hälsa det sista och tagit den väldigt mycket för givet. Jag har varit stressad ofta, sovit för lite och tänkt att jag tar det sen. Men den dagen man blir sjukskriven så är det försent att fixa och ångesten över att inte kunna fortsätta som vanligt och aldrig tagit tag i det är ett faktum. Jag vill inte hamna där så därför krävs det en stark handlingsplan nu. För att komma fram till hur min handlingsplan ska se ut behöver man ställa sig själv lite frågor. I mitt fall så ser det ut såhär: Vad längtar min kropp efter? Den längtar efter att stänga av. Hur stänger man av? Meditation är mitt svar på det. Hur ofta behöver jag göra det för att må så bra som möjligt? Svaret är varje dag. Finns det tid att göra det varje dag? Ja, det finns men då behöver jag också offra vissa andra saker. Vilka saker är det? Jo det är kanske tid med min sambo på kvällen. Är det värt det? Ja, eftersom det ändå gynnar oss båda när jag är i mer balans 🙂 Hur får jag det gjort? Jag planerar in en tid varje dag precis som att det vore ett gympass. Vad händer om jag missar en dag? Jo jag reflekterar över varför jag inte prioriterade mig själv den dagen och försöker att inte gräva ner mig i det och fortsätta dagen efter igen man måste räkna med att inte lyckas varje dag. Vill också va uppmärksam på skillnaderna i mitt mående den dagen. Hur länge ska jag göra detta? Jag börjar med två veckor och utvärderar sedan efter detta. Vad är det för datum då? 8:e maj är det, så jag skriver ner det i kalendern. Detta är ett litet exempel på min handlingsplan.

När vi vill förändra något så händer det ofta att vi glömmer det allra viktigaste. Nämligen själva handlingsplanen. Vi känner oss superpeppad en dag och känner att självklart kommer detta att lyckas. Men sedan står vi där igen med de dagliga utmaningarna och oförutsedda händelser som gör att det känns omöjligt. Men vem säger att vägen mot ett mål är helt spikrak. För att underlätta detta behöver man en handlingsplan. Man behöver rensa hjärnan ifrån alla orosmoment och få mer klarhet för att få mer plats för kreativitet och energi. Vi behöver veta svaren på hur vi hanterar motgångarna innan de ens har hänt för att inte ge upp. Ett exempel kan vara att du vill träna varje måndagmorgon innan jobbet. Men så kanske du har varit bortrest hela helgen på konferens med jobbet och fått mindre sömn och känner dig sliten och behöver få sova den extra timman. Ska du släppa ditt träningsmål helt eller hur hanterar du det?

Ett bra exempel skulle kunna va att du gör en avslappningsövning istället för att gå till gymmet. Det sparar både tid och ger din energi lite kärlek innan jobbveckan samtidig som du inte ger upp ditt mål för träning handlar om att ta hand om kroppen, inte bara att bygga muskler utan att låta den återhämta sig för att bli bättre sedan. Hade man skrivit det i sin handlingsplan så hade man dels inte lagt massa energi på att bli arg på sig själv utan också lyssnat på kroppen och visat kärlek till att vi inte mår likadant varje dag och att det är okej. Vi får så mycket självförtroende av att se att vi faktiskt kan nå ett mål vi har satt upp för oss själva. Vi måste vara snälla mot oss själva och vara realistiska i detta.

Vi behöver alltså ställa oss själva de rätta frågorna för att få de rätta svaren för att inte bli överväldigade och ge upp våra mål och drömmar. Fungerar det ändå inte, byt metod men stå kvar vid ditt mål för det. Ibland kan man behöva ändra metod massa gånger innan saker faller på plats. Många framgångsrika människor är just så framgångsrika just för att de gjort misstag men vågat försöka igen. Tänk vilka underverk lite self-care kan göra 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s