Femsekundersregeln

Har varit på semester i Grekland en vecka. Lyssnat på böcker, tagit promenader, solat och bara umgåtts med min älskade pojkvän. Så tacksam. Stresshanteringen har därför legat på is lite. Men jag lyssnade på en bok av Mel Brown som jag fick rekommenderat för mig som heter “Femsekundersregeln”. Det handlar om att man ska räkna ner från fem till noll och sedan göra det man tänker att man ska eller vill göra. För när man får tanken att man ska eller vill göra något så tänker man ofta lite för länge så att ursäkter, rädslor och osäkerhet kommer upp om varför man inte borde göra det. Det är där femsekundersregeln kommer in. För om man då räknar ner från fem så hinner inte dessa tankar komma ikapp en. Och då får man faktiskt det där gjort. Man kanske tänker nu att ja men handlar inte stresshantering om att minska på kraven. Självklart gör det det. Men det handlar framför allt om att minska all hjärnaktivitet vi har i onödan. Så mycket ångest vi går och bär på för saker vi bara skjuter framför oss. Det där samtalet vi behöver ringa, det där du så gärna vill göra men är lite nervös inför, den där tvätthögen som väntar. Hjärnan tar så mycket energi av dig och den behöver att du ger dig den som den förtjänar. Att du lägger din energi på rätt saker. För vår hjärna är av naturen negativ. Den vill fokusera på faror och det gav verkligen ett syfte tidigare men i dagens samhälle så behöver vi faktiskt programmera om den till att bli mer positiv. Vi har det väldigt bra men vi ställer till det för oss själva. Fyll hjärnan med mer stolta tankar om dig själv och mindre destruktiva.

Vad skjuter du upp i ditt liv? Vad va de där sakerna du behövde ändra på som hade förbättrat ditt liv? Gör det. Hon nämner även i boken att vårt självförtroende växer massor av att visa att vi faktiskt kan. Gör tankarna till handling. Det är så riktig förändring sker. Och det fina är ju också det att det är starten som är det värsta så när vi väl är igång känns det genast bättre.

En sak som jag känner starkt i detta är min ångest för klimatet just nu. Varje gång man ser något i nyheterna hugger det lite i mig eftersom att jag kunde vara så mycket mer medveten än vad jag är. Så jag kommer sortera mycket mer noggrannt i fortsättningen och även tänka på maten som jag stoppar i mig på ett mer medvetet sätt. Det vinner alla på och varje gång jag slarvar så hoppas jag att femsekundersregeln kickar in och får mig att anstränga mig lite mer för att åka till sorteringsstationen osv. Vad skjuter ni upp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s